Twitter: het is net als met populaire voetbalclubs

Door pven op zondag 29 augustus 2010 21:10 - Reacties (4)
Categorie: Twitter, Views: 2.957

Als ik mensen hoor die niets met Twitter hebben, dan moet ik altijd aan de tijd denken dat ik op de basisschool zat. Je was of voor Feijenoord of voor Ajax; verder had je geen keuze, want je moest kiezen. Met Twitter lijkt het net zo te zijn: je bent voor Twitter of tegen Twitter, een tussenweg lijkt er niet te mogen zijn.

Tegenstanders
De standaardargumenten zijn op een hand te tellen: 'Twitter is kut', 'Twitter is onzin', 'Twitter is een hype', 'Twitter is erger dan hyves' en verzin er zelf nog maar een paar. Wat me bij de tegenstanders opvalt is dat ze er hooguit een paar dagen naar hebben gekeken om daarna te concluderen dat het niets is. Ze geven het over het algemeen niet de kans, volgen de verkeerde accounts, geven het te weinig tijd en vinden vervolgens dat ze van de daken moeten schreeuwen dat Twitter o-zo kut is.
Daarnaast heb je ook nog de tegenstanders die Twitter op voorhand al niets vinden, terwijl ze er nog nooit naar gekeken hebben. Dit zijn over het algemeen de mensen die sites als Hyves ook niets vinden, want ook 'dat is kut'. Bij dit soort mensen krijg ik soms het gevoel dat zij zich wat verheven voelen boven de rest (elite) en nieuwe dingen geen kansen willen geven maar er wel over willen zeiken.

Voorstanders
Voorstanders zijn over het algemeen lovend over Twitter. Zij gebruiken het waar het voor is bedoeld: het delen van ZINNIGE informatie en het volgen van interessante bronnen. Als je de juiste bronnen volgt, dan ben je altijd op de hoogte van de actualiteit en weet je meestal het nieuws al voordat het opduikt in het nieuws. Het vinden van interessante bronnen is echter lastig, daarbij zijn interessante bronnen ook erg dynamisch. De ene dag volg je een journalist in Peru die het nieuws over Joran op de voet volgt, de volgende dag is die journalist niet meer interessant omdat hij ook ander lokaal nieuws uit Peru brengt wat jou werkelijk niet kan interesseren. Uiteraard heb je ook nog de algemene bronnen die 'breaking news' brengen, wat ook interessant kan zijn. Als er echt wereldnieuws is, is het nuttig om de trending topics in de gaten te houden. Daarmee vind je uit welke tag er wordt gebruikt voor bepaalde events en kan je alles volgen wat er rond dat event gebeurd (denk hierbij bijvoorbeeld aan het drama op de Loveparade).
Voorts zijn er gewone mensen, zoals jij en ik, die je kunt volgen. Als je geluk hebt, dan posten ze alleen interessante berichten. Helaas zijn er te veel mensen die onzinnige zaken Twitteren, waardoor die mensen niet interessant zijn om te volgen. Een uitzondering zijn natuurlijk de beroemdheden, want van sommige beroemdheden wil je blijkbaar wel weten wanneer ze een eitje aan het bakken zijn in de keuken. Sommige beroemdheden slaan echter wat door waardoor ook zij niet zo interessant meer zijn. Maar ook hier geldt: kijk even aan wat iemand Twittert, bevalt het je niet dan gooi je hem/haar weer uit je lijst.

Toekomst?
Helaas hebben spammerts Twitter ook ontdekt, waardoor er erg veel spam rond gaat op Twitter. Zoveel spam zelfs dat het bijna onmogelijk lijkt te zijn om alle spam-volgers te blokkeren. Aan de Twitter-dienst op zich zal verder vermoedelijk weinig wijzigen, je hebt 140 karakters waarin je je verhaal kwijt kunt en that's it. Grotere boodschappen zijn niet interessant, want dan verlies je juist de kracht van Twitter. Wel is het te hopen dat Twitter haar capaciteit nog verder uitbreidt, want als er er echts gaande is in de wereld dan is Twitter erg traag of ligt het er zelfs uit. Wat je ook steeds meer ziet is dat zoekdiensten zoals Google 'live Twitter' doorzoeken op zoek naar het meest verse nieuws.

Persoonlijke mening
Twitteraars moeten stoppen met het posten van onzinnige berichten, want dat vervuilt Twitter alleen maar. Wat interesseert mij het nou dat iemand anders zijn toilet aan het bevuilen is of dat hijzij met zijn/haar hond aan het wandelen is? Wat wel interessant is, is bijvoorbeeld dat er in mijn regio ergens schade door extreme buien aan het onstaan is. Kortom: de actualiteit die het nieuws nog niet heeft gehaald.
Voorts moeten Twitter-haters stoppen met zeuren en zich eens echt in het medium verdiepen in plaats van alles en iedereen die Twittert belachelijk te maken. Ik irriteer me echt aan Twitter-haters die er wel over zeiken maar er nog nooit naar hebben gekeken en toch hun mening aan de rest van de wereld op willen dringen.


Dit alles is mijn persoonlijke mening. :)