TomTom: waar ben je mee bezig?

Door pven op dinsdag 14 juli 2009 10:02 - Reacties (24)
Categorie: Navigatie, Views: 9.578

Ik ben op-en-top TomTom-fan, vandaar dat ik (oa) moderator ben van het navigatie-forum op GoT. Helaas word ik de laatste tijd keer-op-keer teleurgesteld door TomTom.

Toen de TomTom GO 700 uit kwam, wilde ik hem zo snel mogelijk hebben; het heeft me 800 euro gekost, maar ik had hem dan ook als een van de eersten. Helaas sneuvelde na een kleine twee jaar de harde schijf van deze TomTom en was het apparaat plots niet zo veel meer waard. Een nieuwe TomTom kostte honderd euro meer dan hem te laten repareren omdat deze buiten garantie kapot was gegaan. TomTom wilde hem uiteraard graag repareren, maar ik laat hem niet repareren als ik voor honderd euro meer een nieuwe kan kopen.

De volgende TomTom was een TomTom ONE XL HDtraffic. Ook deze was net uit toen ik hem kocht, wat me ongeveer 360 euro heeft gekost. Maar goed: als je bij wilt blijven, dan moet je soms wat geld spenderen. Deze TomTom stelde me na een paar maanden al teleur. Het werd al snel duidelijk dat TomTom er geen trek in had om deze TomTom goed te ondersteunen, kaart-updates bleven uit en navcore-updates kwamen ook al niet. Keer-op-keer heb ik erover geklaagd bij TomTom en werd ik aan het lijntje gehouden met de melding dat ze hem wel ondersteunen maar dat het wat tijd kost. Uiteraard geloofde ik TomTom, maar een maand terug bleek toch echt dat ze deze TomTom niet willen ondersteunen.

TomTom heeft goed haar best gedaan, want ze hebben me verleid om een TomTom XL LIVE IQ Routes aan te schaffen. Deze heeft 250 euro gekost, maar door de actie krijg ik 170 euro terug voor mijn oude TomTom en ben ik effectief 80 euro kwijt voor een nieuwe TomTom. Uiteraard kost het me weer wat geld, maar omdat er voor deze TomTom wel kaartupdates en navcore-updates uit zullen komen ben ik overstag gegaan. Helaas ben ik de laatste dagen al weer teleur gesteld door deze TomTom: het apparaat crasht een paar keer per dag en ook de Live-diensten, waar ze hem juist mee promoten, werken sinds gisterenmiddag al niet meer.

De feiten:
• deze hobby heeft me al veel geld gekost
• TomTom liegt me voor
• TomTom is charmant, want ze verleiden me iedere keer weer

Keer-op-keer word ik door TomTom gestraft omdat ik nieuwe TomToms koop. Keer-op-keer trap ik er weer in en keer-op-keer houd ik mezelf voor om het merk TomTom voor gezien te houden, maar toch heb ik nu weer een TomTom in mijn bezit waar ik over loop te klagen.

Waarom toch?

Volgende: Xtreamer (1st edition) vs Popcorn A-110 08-'10 Xtreamer (1st edition) vs Popcorn A-110

Reacties


Door Tweakers user GrooV, dinsdag 14 juli 2009 10:17

Daarom gebruik ik TomTom navigator op mijn PDA :Y)

Door Tweakers user RoadRunner84, dinsdag 14 juli 2009 10:22

Toch maar een NavGo of Garmin apparaatje de volgende keer? :)

Door Tweakers user Roytoch, dinsdag 14 juli 2009 10:23

Omdat je een beetje een naÔeve man bent :P

Door Tweakers user Vizzie, dinsdag 14 juli 2009 10:24

Laten ze maar gauw met een mooi progje voor op m'n iphone komen dan ga ik weer eens bij tomtom kijken, tot die tijd voldoet de Garmin met een honda merkje die ik bij mn auto kreeg prima.

Door Tweakers user Apache, dinsdag 14 juli 2009 10:26

Ach, de professionele navigatie in een bmw is een optie van 3000§, daar koop je heel wat tomtom's voor (en je krijgt er nog betere maps voor terug :X)

Door Tweakers user Kaj., dinsdag 14 juli 2009 10:27

WTF? Hm, ik hoop dat die van mij (ik liep tegen hetzelfde probleem aan) het beter doet.. Dat merk ik in september pas.

Door Tweakers user pven, dinsdag 14 juli 2009 10:32

@ GrooV: Ik kan TomTom op mijn Nokia draaien, maar dat is versie 6 en die is oud. TomTom 7 draait alleen onder Windows Mobile, daar heb ik met mijn Symbian-toestellen niets aan. ;)

@ RoadRunner: ik ben tot-op-heden nog niet onder de indruk van NavGo of Garmin, daarbij vind ik HD traffic van TomTom toch heel erg handig. :)

@ Vizzie: komt er aan, zie nieuws: TomTom presenteert software en accessoire voor iPhone

@ Apache: inderdaad, dat soort dingen weerhoud mij er van om ingebouwde navigatie te nemen.

@ Kaj.: ik hoop dat ze binnenkort met een navcore-update komen, want die crashes zijn echt irritant (zie ook hier en verder). Ik ben in ieder geval niet de enige met dit probleem, dus ik hoop dat TomTom dit snel opppakt.

Door Tweakers user Arfman, dinsdag 14 juli 2009 10:46

Omdat TomTom nog steeds veruit het makkelijkst, mooist en beste werkt (IMHO). Heb een Garmin navigatie in mijn autoradio ingebouwd zitten, maar als je ziet hoe moeilijk daar alles op is, en hoe omslachtig je er bijvoorbeeld POI's op moet toevoegen, kaartupdates niet te vinden zijn, nee geef mij dan maar TomTom.

Door Tweakers user Floor-is, dinsdag 14 juli 2009 10:50

Ik heb ook zo'n XL Traffic HD geval en ik wil helemaal niet een nieuwe unit! Ik wil de versie voor de iPhone met dat verkeersupdate gebeuren en nieuwe kaarten enzo.
Word er onmeunig moe van dat er telkens geen kaart-updates zijn, dat het apparaat regelmatig crashed (altijd net 300m voor de afrit) en ik vind het verdomde vervelend dat er niet een brief of mail oid is verstuurd naar de eigenaren (althans, ik heb niks gekregen).

Nu kom ik er (dus) via Tweakers.net achter en feitelijk vind ik de upgrade die ze bieden helemaal niet prettig... Kan dus niet zeggen dat ik nog echt een heftige merkbinding heb.

Door Tweakers user amiga1260, dinsdag 14 juli 2009 10:59

Ik heb negen maanden met een TomTom one gebruikt. Voor mij werkt het uitstekend. Het is wel de goedkoopste versie.

Misschien de volgende keer gewoon de goedkoopste versie kopen. Deze werkt zonder problemen.

Door Tweakers user pven, dinsdag 14 juli 2009 11:18

@ Arfman: idd :)

@ Floor-is: de communicatie vanuit TomTom over deze actie is idd erg gebrekkig. Via T.net en jouwnav.nl kwam ik erachter dat er een actie liep, anders had ik het niet geweten. :S

@ amiga1260: dan heb ik geen HD traffic en daar hecht ik toch wel erg veel waarde aan, daarbij bevalt het brede scherm me ook prima. :Y)

Door Tweakers user Rubinski, dinsdag 14 juli 2009 11:20

Ik heb hetzelfde met gsm's kopen bij de phone house.
Elke keer opnieuw zeg ik: "Ik koop nooit meer een gsm bij de phone house". En het volgende exemplaar koop ik er dan toch :s

Door Tweakers user SilentSimon, dinsdag 14 juli 2009 11:23

Ik heb verschillende progjes geprobeerd op mijn HTC Diamond, maar TomTom blijft met gemak de rest voor op het gebied van usability en overzichtelijkheid imo.

Door Tweakers user nero355, dinsdag 14 juli 2009 11:25

Aaaaaah het heerlijke Nederlandse TomTom schaap gedrag :P

Zelf ben ik bij Navigon blijven steken, maar zolang het geen Route 66 is wil ik alles wel een kans geven, zolang ik niet het zoveelste schaap met een TomTom ben :Y)

TomTom is net MSN wat dat betreft : Iedereen heeft het, maar waarom ze er precies voor hebben gekozen kan de meerderheid nou niet echt vertellen :+

Door Tweakers user Sebazzz, dinsdag 14 juli 2009 11:32

Al eens een McGuider gebaseerd navigatieapparaat gebruikt zoals zo'n Targa van de Lidl? Dat werkt prima!

Door Tweakers user RoadRunner84, dinsdag 14 juli 2009 11:40

@nero355:
Natuurlijk kan iedereen onderbouwen waarom ze MSN hebben: de rest heeft het ook!
Zonder userbase is MSN messenger vrij nutteloos, net als welkeen community dan ook (Hyves, Facebook, MySpace, ICQ, GG, YIM, XMPP/Jabber, CU2, scholieren)

Daarentegen kiezen inderdaad de meeste mensen TomTom simpelweg omdat ze de andere merken niet kennen of zelfs niet weten dat die bestaan. De mensen hierboven hebben echter wel een eigen vergelijkend onderzoekje gedaan en weloverwogen voor TomTom gekozen.

Door Tweakers user Siebsel, dinsdag 14 juli 2009 11:52

Heb een X aantal jaar terug een Go 300 gekocht, werkt nog steeds heerlijk :D

Verder heb ik McGuider op m'n X1, werkt ook heerlijk. Heb ook TomTom Navigator 7 op m'n X1, maar die gebuik ik feitelijk nooit. Vind McGuider echt veel fijner dan TTN7. Nu heb ik geen ervaring met de XL Live en Ones etc.

Door Tweakers user antonnob, dinsdag 14 juli 2009 12:57

Ja PVen, het is allemaal heel erg triest.
Eindelijk is er een waardige vervanger (=TT XL Live IQ Route Edition Europe) komt voor een ideaal apparaat (=TT XL HD Traffic) dat TT niet langer wenst te ondersteunen.
Dus ik blij, en meteen besteld, betaald en ontvangen.
Ja logistiek zit het wel aardig in elkaar bij TT.
8-07-09 14:00uur ontving ik dan ook gespannen het gekochte toestel.
8-07-09 17:30uur voelde ik nattigheid tijdens een gesprek met de Helpdesk
niets hielp, hij ging niet aan de gang
9-07-09 tot en met 14-07-09 ellelange telefoongesprekken gehad met TT helpdesk, (evenzovele uren in de wacht gestaan trouwens).
Telkens kreeg ik andere, aanvullende en soms tegenstrijdige instructies om het ding tot leven te krijgen.
Hij heeft nooit genavigeerd, sterker hij is nooit ontkoppeld geweest van mijn laptop omdat o.m. de aan/uitknop niet goed functioneert en het toestel snel leegloopt als hij aan blijft staan en dan ook geen updates accepteert (lage batterijspanning). Hij heeft geen netvoeding aansluiting, alleen een usb.
Dus staat er permanent een pc te veel aan, dank je wel TT.
Het volgende is een stukje frustratie naar TT toe, maar goed,
Ik wordt met een DOA geconfronteerd en vervolgens een 5 tal eerste- en tweede lijnsmalloten bij TT die het toestel met instructies tot leven willen brengen, daar wordt je als technicus met een echte opleiding een beetje boos om wordt.
[Stel je een arts voor die tegen de familie van een patient zonder hartslag in het instructieboek aanwijst dat hij het gewoon moet doen.]
Ik heb de laatste 6 dagen al mijn vrije tijd gebruikt om mijn navigator aan de praat te krijgen, ik vind dit genoeg.

Quote

Klant (...) 14-07-2009 10:50 VM
Ik ben het helemaal zat met TT XL IQ Live.
De gehele backup procedure weer doorlopen,
na uren werk loopt het toestel nog steeds vast,
soms bij de juridische verklaring,
soms een scherm verder maar het toestel werkt niet.
Ik wil geen reparatieinstructies meer.
Ik ga niet jullie werk zitten doen.

Ik wil dit toestel niet meer.
Ik heb consumentenrechten.
Ik heb dit na een dag al, dus binnen 7 dagen na ontvangst, kenbaar gemaakt.
Ik wil dit toestel retourneren
Ik wil mijn geld terug.
Wanneer neemt TomTom zijn klanten eens serieus??

Ik wil een UPS return ticket per e-mail ontvangen
en NIET ter reparatie maar ter ontbinding van de koopovereenkomst.
Deze in nietig omdat TomTom mij rommel heeft verkocht.

Ik ga dit publiceren.

Klant (...) 13-07-2009 09:28 NM
13-07-09 Kleine Backup gemaakt volgens uw instructies.
Daarna geformateerd, cf uw instructies FAT32. Origineel was het toestel FAT geformateerd, niet Fat 32.
Het restoren lukte tot 50% daarna niet meer, na 3 uur kopiŽren naar de navigator stond hij nog steeds op ca 50%. Ik moest hem onderbreken maar het kopieer programma reageerde niet.

Ik ben er al met al weer 7 uren mee bezig geweest en zonder resultaat.
Ik blijf bij mijn wens om dit toestel onmiddellijk terug te sturen omdat het helemaal niet voldoet.
Ik wil mijn geld dan ook terug.
Ik wil daarom verzendinstructies van u ontvangen en geen gecompliceerde herstelprocedures die tot niets leiden, het ding is gewoon kapot.

Reactie (Wesley P. (NL)) 13-07-2009 03:28 NM
Geachte heer ...,

Hartelijk dank voor het contact met onze Customer Care.

Het referentienummer voor uw vraag is 090713-003911.

Eerst dient u een backup te maken van de inhoud van uw toestel.

Unquote

Door Tweakers user Eriksk, dinsdag 14 juli 2009 13:02

Mijn ouders hebben een tomtom 700/900 met een werkende harde schijf. Nooit problemen. Nooit nieuwe hoeven te kopen, bespaart je dus een hoop geld
600 euro is die van jou }>

Door Tweakers user TIGER79, dinsdag 14 juli 2009 13:11

ik heb zelf een 3 jaar oude Tom Tom One V1 Europe, was destijds een van de goedkopere (Europese) versies en moet zeggen dat ik na 3 jaar wel weer een nieuwe kaart heb moeten aanschaffen (m et 1 jaar kaart-updates) voor 99 euro maar dat ik voor de rest geen enkele probleem heb... wordt nog steeds volop ondersteund en ik krijg netjes elke 3-4 maanden een nieuwe kaartje binnen... als straks de kaart-updates afgelopen zijn kan ik weer met gemak een jaartje met de laatse kaart doen en dan is zo'n ding van 180 euro + 99 euro 5 jaar meegegaan :D
zo kan het ook, en jah hij kan geen filmpjes afspelen, mara jah ik moet toch rijden daarvoor zit ik in de auto ;)

Door Tweakers user moto-moi, dinsdag 14 juli 2009 13:33

Dus wat je beweert is dat Tomtom net Apple is? :P

Door Tweakers user Creepy, dinsdag 14 juli 2009 16:20

En voor iedereen die zit te wachten op TomTom voor de iPhone: Navigon is al uit voor de iPhone ;) Ik heb er nog geen spijt van gehad dat ik die heb aangeschaft.

Door Tweakers user golfdiesel, dinsdag 14 juli 2009 16:29

Als het werkt is de software van TomTom erg goed, alleen voor mij is het niet alles.
Ik heb zelf al een aantal jaren een Medion P4420 en deze werkt voor mij goed. Ok het ding is ook niet perfect en het toestel is nu 1,5 jaar oud en is twee keer terug geweest naar Medion.
Maar juist deze service verlening is erg netjes, ze sturen een sticker op die je op de doos kan plakken zodat je geen portokosten hebt en na 3 weken heb je het toestel weer terug. Ze zeuren totaal niet.

De helpdesk van TT is echt bagger, bij Medion (Duitsland krijg je na de 1e lijn meteen iemand aan de lijn die weet waar hij het over heeft). Je geeft aan dat je het toestel opnieuw geinstalleerd hebt enzo en dat het nog steeds niet werkt. En dat is al genoeg voor ze om het ding meteen te repareren, geen langdurig gezeur als bij TT.

Door Tweakers user _ferry_, woensdag 15 juli 2009 20:04

Ik heb altijd een tomtom one gebruikt, lekker basic, geen gezeik, en het werkte altijd. Mis hem wel nu ik de ingebouwde navigatie gebruik van de renault trafic waar je je wezenloos mag draaien aan een wieltje om de plaatsnaam in te typen. En logisch plannen heeft ie ook niet geheel begrepen. Al had de tomtom daar ook wel een handje van, die stuurde me liever 8km om dan een binnendoorweg van 3km die zo'n 7min korter is :P

Reageren is niet meer mogelijk